Auto online verkopen

U
h
Z

Sloopauto verkopen

Ontvang een vrijblijvend bod

Ontvang tot honderden euro’s

Total loss auto verkopen? Zo werkt het

Je bezit over een auto die total loss is en je bent van plan het te verkopen. Een auto verkopen kan soms best lastig zijn. Je moet weten wat de waarde is van je auto, voordat je een verkoopprijs kan bepalen. Ook moet je de achtergrondinformatie van de auto kennen en de mankementen. Vervolgens zullen kopers met je willen onderhandelen over de prijs. Ook hierop moet je voorbereid zijn. Hoe kun je dus zo een auto eenvoudig verkopen? Voordat je de auto te koop kunt aanbieden moet je eerst weten wat de waarde ervan is. Zo kun je makkelijker de prijs van de auto bepalen. De waarde van een auto die total loss is, is wel weinig. Mensen gaan voor zulke auto’s niet zoveel geld willen uitgeven. Ze kopen het omdat ze de onderdelen ervan kunnen gebruiken of omdat ze gewoon eraan willen sleutelen.

Er is sprake van total loss als de schade technisch gezien niet meer mogelijk  te herstellen is. Zelfs niet door reparaties of als onderdelen ervan worden vervangen. Denk maar aan brandschade of waterschade. Sommige auto’s kunnen wel gerepareed maar worden, maar de reparatie kosten zijn dan heel hoog. En na de reparatie is de waarde meestal ook minder. Bij een auto die total loss wordt verklaard krijg je meestal de dagwaarde van de auto, voordat het total loss werd verklaard.

Wat is mijn total loss auto waard?

De dagwaarde is een schatting van de waarde van een auto in goede conditie. Maar wanneer je auto total loss is verklaard daalt deze waarde. Hoeveel de waarde daalt hangt af van de schade en het wordt aangeraden om de auto te laten taxeren. Dit kun je doen bij een professionele taxateur of bij sloopauto bedrijven die beschikken over hun eigen taxateur. Ga je akkoord dan ben je gelijk van de auto af. Je krijgt een vrijwaringsbewijs en al het papierwerk wordt verder geregeld.

Een taxateur onderzoekt altijd de gehele auto aan de hand van zijn checklist. Hij kan daarom de prijs van elke auto bepalen. Niet alleen van een auto die total loss is, maar ook van een schade auto en een auto die  nieuw is. In het geval van een total loss auto onderzoekt hij eerst de defecten. Daarna kijkt hij welke mogelijkheden de auto nog heeft. Indien mogelijk maakt hij nog een proefrit. Daarna laat hij je weten wat de auto waard is. Deze waarde wordt omgezet in een bod op de auto.

Wat de reden ook mag zijn voor het total loss verklaren van een auto, je krijgt altijd met de verzekering te maken. De verzekering keert in het geval van een total loss auto namelijk de total loss dagwaarde uit. De dagwaarde is wat een vergelijkbare auto (merk, model, bouwjaar en type motor) op dat moment in goede staat nog waard is. Als vervolgens blijkt dat het verschil tussen de restwaarde en de dagwaarde hoger is dan de schade aan de auto, verklaart men de auto ‘ total loss’. In dat geval krijg je dan de dagwaarde ‘auto total loss’ uitgekeerd. Deze wordt  bepaald door een expert vanuit de verzekering.

Bij erge schade worden tweedehands auto’s vaak economisch total loss verklaard. Technisch gezien is het nog wel mogelijk ze te repareren, maar als repareren duurder is dan de auto zelf, kiezen verzekeraars de dagwaarde uit. Dan is er ook nog de term ‘technisch total loss’. Dit betekent dat de auto zoveel schade heeft opgelopen dat het technisch gezien niet meer mogelijk  is de auto te repareren. Als je auto total loss is, dan is dat ongunstig voor je portemonnee. Om de schade te beperken kun je soms je auto nog verkopen voor een geschikte prijs. Daarom is het aan te raden om te beginnen met de dagwaarde van de auto te laten taxeren.  

Waardeer deze pagina